Какво трябва да знаете за фрезата за дънери?
Какво трябва да знаете за фрезата за дънери?

10.03.2022

фреза за дънери, фреза за дънери под наем, фреза за пънове под наем, раздробител на дънери, раздробител на пънове

Когато отстранявате дърво (дънер), обикновено професионална компания за премахване на дървета ще предложи да се фрезова пънът му, ако условията около основата на дънера позволяват това. Трябва ли да използвате специфични мотофрези? Да! Колко време ще отнеме? Какви са ползите от премахването на пън? Дали това е работа, която можете сами да свършите?

Отговаряме на всички тези въпроси относно фрезоването на пънове – и повече – в статията по-долу.

Какво представлява фрезата за дънери?

Фрезите за дънери и пънове са мощни машини-раздробители, които изглеждат — в зависимост от размера и модела си — малко като косачката и циркулярния трион. Те са предназначени да фрезоват отгоре-надолу до пънчето, като го смилат на малки парчета.

На какъв принцип работи раздробителят на дънери?

Фрезата за дънери под наем, дъвче дървесината на пъна, която е останала след отсеченото дърво. Всички фрези за пънове използват мощно, въртящо се острие, което се разкъсва в дървото при завъртане. Зъбите на острието нарязват дървесината на пъна на малки парчета. Операторът насочва острието по целия пън, докато острието отстранява дървесината до стърготини и сваля пъна доста под нивото на земята.

Какво се случва с дървесината от пъна след фрезоване?

Раздробяването на пъновете води до много стърготини. Ще направите повече от тях, отколкото си мислите, но те могат да се използват като мулч на място или да се добавят към вашата зелена кутия за отпадъци. Вие също ще имате дупка, тъй като току-що сте смляли целия обем на пъна, който го е изпълнил. Можете да загребете дървесните стърготини в дупката, за да се разпаднат, или можете да внесете почва и да запълните дупката, така че да е изравнена с околната почва.

Инструкции за безопасност:

  • Фрезите за пънове под наем, обикновено се използват от професионалисти, като например обучени специалисти по грижа за дърветата. Както при повечето тежки, мощни машини, шансът за нараняване е голям. Привържениците на „Направи си сам“, трябва да са сигурни в уменията си, преди работа с фрезата за пънове.
  • В допълнение към работата на самата машина, операторите се нуждаят от защитно оборудване, което да ги предпазва от шум и от летящи отломки. Отломките могат да бъдат остри парчета дърво, но също и всичко друго, което може да се крие в земята: стари стълбове на ограда, стари тръби, тухли, стъкло, пирони или изгубени инструменти.
  • Професионалните арбористи и компаниите за премахване на дървета също имат застраховка срещу случайни щети на имущество от премахване на дървета и смилане на пънове.

 

Мога ли да наема фреза за пънове?

Ако и вие се нуждаете от такъв отличен помощник в градината, в премахването на дънери, ние от Рентекс сме готови да съдействаме в избора ви на фреза за дънери! За повече информация, въпроси и актуални цени под наем се обадете на нашите колеги за съдействие или посете нашата продуктова категория Мотофрези.